Yamaha FZ-09 Forum banner

Jak: Zmodyfikuj swój standardowy wydech

191K views 87 replies 35 participants last post by  hANNAbONE  
#1 ·
I teraz skończyłeś. Wygląda tak podobnie do oryginału, że większość ludzi nawet tego nie zauważy. Muszę tylko spędzić kilka minut na wygładzaniu go

Attachments

#2 ·
Czy mógłbyś nagrać wideo? Chcę to usłyszeć!

#5 ·
Czy zmieniłeś zdanie w sprawie usunięcia katalizatora?
Nie jestem pewien, co masz na myśli, Dan? Zostawiam jednak katalizator na miejscu. Włamałem się do seryjnego tłumika, który Marthy był tak miły, że mi wysłał, i po prostu mówiąc, bez przecinarki plazmowej byłoby po prostu ZBYT dużo pracy, aby całkowicie wyciąć tłumik. Ta modyfikacja to tylko kompromis dla odrobiny większej głośności.

To powiedziawszy, mam ogromne pudło pełne gięć w garażu i zamierzam w międzyczasie pobawić się kilkoma projektami kolektorów :)

Spróbuję nagrać wideo kiedyś... Ale na razie nie mam na to sposobu, przepraszam was. Mam nadzieję, że wkrótce.

#7 ·
Z tego, co zrozumiałem, cała rzecz polegała na poprawie wydajności i nadal przechodzeniu emisji dla naszych członków z Kalifornii. Mnóstwo członków na forum FZ6R zrobiło ten mod (nie tak ładnie zrobiony...) i twierdziło, że uzyskało niewielki wzrost wydajności i lepszy dźwięk.

Najważniejsze jest, aby wyglądać całkowicie standardowo z lepszą wydajnością.

Wysłane z mojego SAMSUNG-SGH-I337 za pomocą Tapatalk

#8 ·
Tak, Marthy ma rację. Zrobiłem to po prostu jako sposób na wniesienie wkładu w forum i pokazanie, jak to się robi, zwłaszcza dla ludzi z Kalifornii, którzy muszą zachować standardowy układ wydechowy, aby zadowolić inspektora ds. emisji. Zamierzam to wypróbować, ale nie jestem jeszcze pewien, czy to jest wydech, który zamierzam zatrzymać w swoim własnym motocyklu... Czas pokaże.

Tak dla zabawy, "porównanie" z tym, jak wygląda w pełni standardowo... Myślę, że trzeba być bardzo dobrze zaznajomionym z tym motocyklem, aby zauważyć różnicę, i do tego dążyłem. Pasowałoby jeszcze lepiej, gdybym przyciął go o około 1/4"... Ale tak mi się podoba.

#10 ·
Dzięki :)

Poświęciłem dziś czas na faktyczną instalację i przetestowanie... Nie będę kłamać, jestem z tego bardzo zadowolony. Ma ten sam ton / nutę co oryginał, jest tylko trochę głośniejszy. Ale nie przesadnie głośny... Moim zdaniem w sam raz.

Może odważę się na jazdę w temperaturze 20* stopni w tym tygodniu, jeśli uda mi się zebrać odwagę, by pokonać warstwę lodu pokrywającą mój podjazd! :rolleyes:

A oto kilka zainstalowanych zdjęć.

#11 ·
Więc zdjąłem dziś moją małą osłonę wydechu, wygląda na to, że wewnętrzny rozmiar rury tłumika jest taki sam aż do miejsca przed spawem końcówki. Myślę, że mogę się z tym uporać, odcinając ją na zewnętrznym spawie, aby zachować mocowanie oryginalnej osłony wydechu. Powiedz mi, jeśli się mylę, ale nie widzę żadnej korzyści z odcinania jej na drugim spawie...

#16 ·
Więc zdjąłem dziś moją małą osłonę wydechu, wygląda na to, że wewnętrzny rozmiar rury tłumika jest taki sam aż do spoiny końcówki. Myślę, że mogę się wywinąć, przecinając ją na zewnętrznym spoinie, aby zachować mocowanie oryginalnej osłony wydechu. Powiedz mi, jeśli się mylę, ale nie widzę żadnej korzyści z odcinania jej na drugim spoinie......
Niestety to nie działa (i nie byłoby żadnej korzyści z odcinania jej na drugim spoinie). Odciąłem moją dzisiaj. Odciąłem końcówkę tuż za spoiną, która jest najbliżej końcówki, tuż przed nakrętką z wypustkami, które trzymają osłonę. W tym miejscu średnica zewnętrzna jest tak duża, jak to tylko możliwe na końcówce wylotu. Średnica zewnętrzna w tym miejscu wynosi około 45,3 mm, prawie 8 mm (ponad 1/4 cala) większa niż na końcówce. Ta większa średnica zewnętrzna nie przekłada się jednak na średnicę wewnętrzną. Myślałem, że rura jest zwężająca się, ale tak nie jest. Jest dwuścienna, więc średnica wewnętrzna jest taka sama na całej długości od końcówki do wnętrza korpusu tłumika. Zatem średnica wewnętrzna wynosi około 35,56 mm od wnętrza tłumika do końcówki. Zatem to "usuwanie seryjnego D.B. killer", o którym mówi autor oryginalnego postu, nie istnieje, tylko tak wygląda ze względu na średnicę zewnętrzną końcówki.Szkoda, że autor oryginalnego postu nie pokazał zdjęć rury, którą odciął, i pozostałej części rury/tłumika. Mam zdjęcia na laptopie, które zamieszczę, jeśli uda mi się znaleźć, gdzie się podziały. Zastanawiam się, czy O.P. w ogóle mierzył rurę w różnych miejscach, aby sprawdzić, czy jest różnica w średnicy. Jedynym sposobem na zobaczenie wzrostu średnicy wewnętrznej byłoby odcięcie części drugiej ścianki rury dochodzącej z wnętrza tłumika lub jeśli odetniesz dalej niż drugi spaw (za nakrętką i wypustkami, które trzymają osłonę). Tam rura zaczyna się zaokrąglać (rodzaj dzwonu) i jest spawana bezpośrednio do tłumika. Trudno to wytłumaczyć, jeśli spojrzysz na zdjęcia O.P., możesz zrozumieć.W każdym razie, nie próbuję nikogo ani jego moda krytykować, ale średnica wewnętrzna rury, w której odciąłem moją, i w której O.P. odciął swoją, nie zmienia się (chyba że nasze rury są wewnętrznie różne) od seryjnej. Chociaż O.P. nigdy tak naprawdę nie powiedział, że tak się stało. Po prostu założyłem, że średnica się zmieniła, ponieważ wspomniał o "usuwaniu seryjnego D.B. killer". Powiedział, że jego mod sprawił, że motocykl jest głośniejszy niż seryjny i to może być prawda. Mój ECU jest w drodze do nicka, więc nie wiem, czy to, co zrobiłem, coś zmienia.

#12 ·
Tak, miałbyś rację Nick, jeśli jedyne co robisz, to odcinasz końcówkę / DB killer. Ja ciąłem dalej, ponieważ potrzebowałem więcej niż kilka cali, aby uformować nową końcówkę, którą wspawałem... Jeśli to ma sens. Zazwyczaj nie próbuję spawać owali do okręgów :) Jeśli zamierzasz tylko zostawić odciętą krawędź i nie wspawać nowej końcówki, to to, co mówisz, powinno zadziałać.

#13 ·
Fajnie, uwielbiam wygląd fabrycznego systemu. Chcę po prostu trochę więcej dźwięku, szczególnie od biegu jałowego do około 4000 obr./min.

Dzięki za zdjęcia i opis, mam nadzieję wkrótce zobaczyć film.

Czy jest zauważalnie głośniej na biegu jałowym i niskich obrotach?

#14 ·
Szczerze postaram się wrzucić film, ale to trochę potrwa. Brzmi to poważnie jak standardowy, ale głośniej... Więc będę potrzebował kogoś ze standardowym wydechem w filmie, do porównania. W przeciwnym razie film może być prawie bezwartościowy lol.

Bieg jałowy jest zdecydowanie głośniejszy niż standardowy, musiałbym porównać z innym motocyklem, żeby powiedzieć, jak bardzo się różni przy pewnych obrotach... Jeździłem około 3 tygodni bez jazdy, kiedy robiłem modyfikację, więc moja "pamięć" tego, jak głośno było wcześniej, nie była świeża. Powiedziałbym, że niskie obroty były nadal nieco głośniejsze, ale szczerze mówiąc, nie mogę powiedzieć, o ile :confused: Stało się mniej zauważalne, gdy obroty rosły.

#15 ·
Szczerze mówiąc, spróbuję wrzucić film, ale to trochę potrwa. Brzmi to poważnie jak seria, tylko głośniej... Więc będę potrzebował kogoś z seryjnym wydechem w filmie, do porównania. W przeciwnym razie film może być prawie bezwartościowy lol.

Na biegu jałowym jest zdecydowanie głośniej niż seria, musiałbym porównać z innym motocyklem, żeby powiedzieć, jak bardzo się różni przy pewnych obrotach... Jeździłem około 3 tygodni bez jazdy, kiedy robiłem modyfikację, więc moja "pamięć" tego, jak głośno było wcześniej, nie była świeża. Powiedziałbym, że niskie obroty były nadal nieco głośniejsze, ale szczerze mówiąc, nie potrafię powiedzieć, o ile :confused: Stało się mniej zauważalne, gdy obroty rosły.
Tak, potrzebowałbyś czegoś seryjnego do porównania. Dobrze wiedzieć, że jest głośniej na biegu jałowym, dla mnie w porządku, jeśli nie różni się zbytnio (lub tak samo) od serii przy wysokich obrotach.

#17 ·
Okej Verseys, spróbuję pokazać, jak to działa.

Oto bardzo prymitywny dwuwymiarowy diagram przedstawiający układ standardowego tłumika. Spaliny wchodzą do tłumika od przodu i najpierw trafiają na katalizator. Stamtąd przepływają do wszelkiego rodzaju przegród (wszystko jest oznaczone wzorem kreskowania, ponieważ szczerze mówiąc, nie wiem dokładnie, jak rozmieszczone są przegrody i katalizator). W rzeczywistości istnieją trzy wyjścia z "komory przegród"... Wierzę, że wszystkie mają ten sam rozmiar 1,5 cala. Jeden z nich przepływa prosto przez i staje się końcówką wydechu. Ale dwa inne wystają około cala za "komorę przegród" i po prostu wpadają tam do otwartej komory.

Teraz widzisz na zdjęciu odciętego kawałka, że ​​w rzeczywistości wycięto otwór, który otwiera główną końcówkę wydechu na fale dźwiękowe po prostu odbijające się wokół. Otwórz go całkowicie, a zasadniczo pozwolisz falom dźwiękowym ze wszystkich trzech rur wydostać się z końcówki, zamiast tylko odbijać się w środku. Jasne jak błoto?? Przepraszam, jeśli nie, staram się lol.

Attachments

#18 ·
Okej Verseys, spróbuję pokazać, jak to działa.

Oto bardzo uproszczony dwuwymiarowy schemat tego, jak zbudowany jest standardowy tłumik. Spaliny wchodzą do tłumika od przodu i najpierw trafiają na katalizator. Stamtąd przepływają do wszelkiego rodzaju przegród (wszystko jest oznaczone wzorem krzyżowym, ponieważ szczerze mówiąc, nie wiem dokładnie, jak rozmieszczone są przegrody i katalizator). Właściwie są trzy wyjścia z "komory przegród"... Wierzę, że wszystkie mają ten sam rozmiar 1,5". Jeden z nich przepływa prosto przez i staje się końcówką wydechu. Ale dwa inne wystają około cala za "komorę przegród" i po prostu wylewają się tam do otwartej komory.

Teraz widać na zdjęciu odciętego kawałka, że ​​faktycznie wycięto otwór, który otwiera główną końcówkę wydechu na fale dźwiękowe, które po prostu odbijają się wokoło. Wytnij go całkowicie, a zasadniczo pozwolisz falom dźwiękowym ze wszystkich trzech rur wydostać się z końcówki, zamiast tylko odbijać się w środku. Jasne jak błoto?? Przepraszam, jeśli nie, staram się lol.
Dzięki za schemat wnętrzności, ciekawe. Z pewnością nie pamiętam, żebym widział lub czuł mały okrągły otwór wycięty, który jest pokazany na twoim zdjęciu. Będę musiał jeszcze raz spojrzeć. W każdym razie, z wyciętym otworem i oddzieleniem między rurą dwuścienną, musi uciekać trochę dodatkowych spalin i generować trochę więcej hałasu. Będę chciał się dowiedzieć, kiedy wróci mój ECU.

#19 ·
Ciekawe czytanie. Dzięki za oba posty z różnymi próbami. W końcu zamierzam w przyszłym miesiącu nabić trochę porządnych kilometrów na moim rowerze. W zależności od tego, jak będzie mi służył podczas podróży po Kalifornii. Jeśli seryjny wydech jest rzeczywiście słaby, spróbuję tej zmiany.

#23 · (Edited)
Dostałem dziś z powrotem mój ECU, pieniądze dobrze wydane, podwozie nie denerwuje się już w trybie "A".

Mod Stellmona zwiększa hałas na biegu jałowym do około 5-6000 obr./min. I tak, możesz odciąć końcówkę tam, gdzie ja swoją odciąłem i zachować mocowanie. Jeszcze nawet nie wspawałem z powrotem końcówki. Więc nic tak jak dobry ''darmowy'' mod, wszystko czego potrzebujesz to 10 minut i "piła szablasta". Dźwięk jest głębszy i bardziej basowy niż fabryczny, ładny, nie przyciągnie policji. Trochę przypomina mi to rurę z rynku wtórnego, z pozostawionym w środku tłumikiem DB.

Dzięki Stellmon, zdecydowanie polecam.
Masz jakieś zdjęcia? Jestem wzrokowcem. Nie do końca jasne, gdzie dokładnie odciąłeś rurę.

Zignoruj to, właśnie ponownie przeczytałem Twój post.

#28 ·
Więc, poszedłem dalej i odciąłem mój wydech przy pierwszym spawaniu i jeździłem nim trochę po mieście, jest trochę głośniejszy, ale niewiele. Zdecydowałem się pójść o krok dalej i uderzyłem go przy drugim spawaniu, a następnie wziąłem moją szlifierkę do rury wewnętrznej i odciąłem ją około cala lub więcej wewnątrz komory. Znalazłem lokalnego spawacza chętnego do dokończenia modyfikacji za mnie, teraz muszę tylko czekać do soboty, aby przykręcić go z powrotem i zobaczyć, co się stanie. Trzymam kciuki za pozytywny wynik.

#29 ·
Więc poszedłem i odciąłem mój wydech przy pierwszym spawaniu i jeździłem nim po mieście przez chwilę, jest trochę głośniej, ale niewiele. Postanowiłem pójść trochę dalej i uderzyłem w niego przy drugim spawaniu, a następnie wziąłem mój dremel do wewnętrznej rury i odciąłem ją około cala lub więcej wewnątrz komory. Znalazłem lokalnego spawacza chętnego do dokończenia modyfikacji za mnie, teraz muszę tylko czekać do soboty, aby przykręcić go z powrotem i zobaczyć, co się stanie. Trzymam kciuki za pozytywny wynik.

Wow, naprawdę się tam dostałeś, będzie o wiele głośniej.

#34 ·
Okej, zespół FZ-09. Przejrzałem szybko wszystkie wasze posty i nie widziałem, żeby to było wspomniane. Czy modyfikacja fabrycznego wydechu unieważnia gwarancję fabryczną?

#36 ·
Spawacz zrobił mój wydech trochę wcześniej, muszę powiedzieć, że jestem zadowolony z efektu. Wygląda dobrze i ma nieco głębsze brzmienie. Przejechałem się nim tylko na krótką przejażdżkę po mieście i wszystko wydaje się być w porządku, bez strat, bez widocznych zysków. Spróbuję wrzucić klip dźwiękowy w stylu Marthy'ego (telefon w kieszeni) w ten weekend. Kosztowało mnie to 100 dolarów za robociznę, niezła oferta.

#43 ·
Upewnij się, że kiedy na nim jeździsz i dostajesz ten klip dźwiękowy, naprawdę skręcasz prawym nadgarstkiem, w przeciwieństwie do tego gościa Marthy...