Yamaha FZ-09 Forum banner

YamaLube or MOTUL for the MT09?

• YAMALUBE

Votes: 9 30%
  • MOTUL

Votes: 10 33%
  • Other (I'

Votes: 11 37%
21 - 40 of 51 Posts
Hmm, nigdy nie słyszałem o tej marce. Jak się jeździ na tym motocyklu?
To marka o nazwie C. Wiele warsztatów samochodowych używa tej marki.

Mam już to oleju w swoim samochodzie od 12 lat i nigdy nie miałem żadnych problemów.

Mój MT09 miał w sobie Motul 7100. Zmiana biegów była ciężka.

Teraz ma ten olej i zmiana biegów jest płynna

YAMALUBE czy MOTUL do MT09? A może coś innego?

Z Twojego doświadczenia, jaki był najlepszy olej dla Twojej Yamahy MT09 (lub innej Yamahy)?

I szybkie...dlaczego?

Doceniam wszelkie komentarze.

Pozdrowienia ze Szwecji.
Cześć, jestem tu zupełnie nowy, ale niedawno dostałem moją MT 09SP z 2023 roku około cztery miesiące temu. Używałem w niej smaru i po 4000 mil przeszedłem na półsyntetyczny olej Lucas 10 W 40. Natychmiast znacznie wyciszyło to silnik. Myślę, że silnik pracuje o wiele lepiej z olejem Lucas.

Discussion starter · #27 ·
Cześć, jestem tu zupełnie nowy, ale niedawno, około cztery miesiące temu, dostałem swój 2023 MT 09SP. Używałem w nim smaru i przy przebiegu 4000 mil przeszedłem na półsyntetyczny olej Lucas 10 W 40. Natychmiast znacznie wyciszyło to silnik. Myślę, że silnik pracuje o wiele lepiej z olejem Lucas.
Dziękuję za odpowiedź.

Wszystkie moje rowery miały w sobie Yamalube. Kupiłem skrzynkę oleju, filtrów i podkładek zgniotowych w dniu, w którym kupiłem rower. Grzebałem w szopie i znalazłem kolejną skrzynkę oleju Yamalube i mocowań. Musiałem więc kupić dwa zestawy tego dnia. Nie miałem z tym żadnych problemów,,, było tanio, ponieważ kupiłem to w dniu, w którym kupiłem rower za 5% powyżej kosztów. Więc jestem zadowolony.

Używam Shell Rotella full syn. Łatwo dostępny w Wally-world i kosztuje około 6,50 USD za kwartę. Używałem go we wszystkich moich motocyklach przez ostatnie 25 lat bez żadnych problemów JASO cert MA & MA2.
Absolutnie 💯. Podobnie jak Ty, używam w pełni syntetycznego oleju Rotella od ponad 25 lat bez żadnych problemów. Używam go również we wszystkich moich pojazdach.

Discussion starter · #30 ·
YAMALUBE czy MOTUL do MT09? A może coś innego?

Z Twojego doświadczenia, jaki był najlepszy olej do Twojej Yamahy MT09 (lub innej Yamahy)?

I szybkie...dlaczego?

Doceniam wszelkie komentarze.

Pozdrowienia ze Szwecji.
Poszedłem z MOTUL 7100 10w-40.

Silnik od razu pracuje płynniej i ciszej. Ładny, czerwonokolorowy olej. Polecam.
Zmieniłem również filtr oleju i wymieniłem go na ten ze zdjęcia, K&N Performance.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Image

Discussion starter · #31 ·
Oleje silnikowe są oceniane prostą literą (zgodnie z prawem, wytłoczoną na butelce), a Yamalube (nawet syntetyczny) nie jest tak dobry w porównaniu do Motula. Używam Motula 7100 i zmiana biegów jest teraz o wiele płynniejsza w porównaniu do Yamalube pełny syntetyk
Tak, stary, poszedłem dokładnie z tym. I zmieniłem filtr oleju na K&N Performance. Silnik pracuje płynniej i ciszej. Świetny olej i filtr.

Nigdy nie miałem poślizgu sprzęgła przy użyciu dobrej jakości oleju, który nie jest oceniany przez jaso ma, ale również nie używałem oleju, który określa modyfikator tarcia lub molibden. Używam oleju przekładniowego w moim dwusuwowym lub zawsze, gdy mam resztki. Sprzęgła są tanie, czasami tańsze niż klocki hamulcowe, a częstsza wymiana oleju nie szkodzi, po prostu poddaj go recyklingowi w kosiarce.

Używam tylko oleju JASO MA2. Jest przeznaczony do samochodów, ale także do motocykli.

Przed moim wypadkiem w maju zeszłego roku jeździłem na Motul 7100 w moim 2015 FZ09. Po wypadku mam teraz 2014 FZ09 (dzięki dupkowi, który mnie uderzył i zezłomował mój 2015 🙄) i nadal używam Motul 7100. Osobiście uważam, że biegi wchodzą płynniej, silnik pracuje płynniej, a jeśli jesteś dziwny jak ja, Motul też całkiem ładnie pachnie 😜 Jeździj bezpiecznie 🤙🏻

Nie oszczędzający energię molibden ani minerał. Ale wtedy wymiana sprzęgła jest tak prosta, jak wymiana klocków hamulcowych. Przypuszczam, że książka serwisowa i gwarancja dają spokój właścicielowi i nabywcom używanego pojazdu. Na przykład nigdy nie posiadałem Ducati i chciałbym pełne książki serwisowe. Ale gdybym kupował motocykl, wiedziałbym, że byłbym pewny zakupu dr650, znając go od podszewki. Nie martwiłbym się, jakiego oleju użyli ani serwisów dealerskich. Więcej cynku i molibdenu dla mnie wtedy

21 - 40 of 51 Posts