Yamaha FZ-09 Forum banner
21 - 40 of 79 Posts
Image

Image

To są 2 złącza z kilkoma pinami referencyjnymi. Prawdziwy pinout jest tutaj.
Image

Łączysz
Pin 4 - Gnd - Pin D
Pin 16 - +12v - Pin C
Polecam skręcić je parami

Pin 6 - CAN +ve - Pin B
Pin 14 - CAN -ve - Pin A
Te musisz skręcić parami.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk Pro

Image

Image

Image

Łączysz
Pin 4 - Gnd - Pin D
Pin 16 - +12v - Pin C
Pin 6 - CAN +ve - Pin B
Pin 14 - CAN -ve - Pin A

Witaj ausrobbo... Czy możesz udostępnić numery części dla złącza po stronie roweru i pinów, które wsuwają się do niego? A może jaka to marka i model? Istnieje wiele różnych typów złączy samochodowych; Chcę się upewnić, że dostanę właściwą rzecz.

Dla tych, którzy się zastanawiają, znalazłem numer części. To Sumitomo 6188-0004 lub 6180-4771 (nie jestem pewien, który jest męski lub żeński). Zamówiłem swój na podstawie zdjęcia z tej strony: Motorcycle MT .090 Sealed Series - Connector and Terminals

Dostałem "Male Half Only", wymieniony jako Male MT090-47. Nagłówek na stronie to "4 pin MT .090 - 2.3mm Male and Female locking connector." Mam nadzieję, że to komuś pomoże.

Mam FZ-09 z 2014 roku. Brak kodów błędów, ale postanowiłem zrobić adapter zgodnie z powyższymi informacjami na wypadek, gdybym potrzebował go w przyszłości. Wszystko podłączone, potrójnie sprawdzone, czy wszystko jest poprawnie. Kupiłem klucz Bluetooth, który działa z moim iPhonem i pobrałem kilka różnych aplikacji. Udało mi się połączyć jedną aplikację z kluczem, ale nie komunikuje się ona z motocyklem. Ustawiłem ją na ISO15765-4 CAN 11bit 500kbaud zgodnie z innym wątkiem tutaj. Próbowałem również mojego przewodowego skanera OBD2 i on również nie działa. W końcu kupiłem klucz Wi-Fi, który jest również kompatybilny z iPhonem i pobrałem sugerowaną aplikację. Mogę połączyć się z kluczem, ale motocykl się z nim nie komunikuje. Czy robię coś źle?

Image

Image

Image

Łączysz
Pin 4 - Gnd - Pin D
Pin 16 - +12v - Pin C

Pin 6 - CAN +ve - Pin B
Pin 14 - CAN -ve - Pin A

Mam FZ-09 z 2014 roku. Brak kodów błędów, ale postanowiłem zrobić adapter zgodnie z powyższymi informacjami na wypadek, gdybym go potrzebował w przyszłości. Wszystko okablowane, potrójnie sprawdzone, czy wszystko jest poprawnie. Kupiłem klucz sprzętowy Bluetooth, który działa z moim iPhonem i pobrałem kilka różnych aplikacji. Dostałem jedną aplikację do połączenia z kluczem sprzętowym, ale nie komunikuje się z motocyklem. Ustawiłem go na ISO15765-4 CAN 11bit 500kbaud zgodnie z innym wątkiem tutaj. Próbowałem mojego przewodowego skanera OBD2 i też nie działa. W końcu kupiłem klucz sprzętowy Wi-Fi, który jest również kompatybilny z iPhonem i pobrałem sugerowaną przez nich aplikację. Mogę połączyć się z kluczem sprzętowym, ale motocykl się z nim nie komunikuje. Czy robię coś źle?
Hej, czy skręciłeś przewody tak, jak pokazano?

Skręciłem przewody i dwukrotnie sprawdziłem wszystkie połączenia. Nadal brak komunikacji z rowerem. Jakieś inne wskazówki?
Interesuje mnie więcej informacji na ten temat. Kupiłem kabel 4-pinowy jakiś czas temu z moim kluczem BT i aplikacją tq. Wiem, że klucz i aplikacja/telefon działają, ponieważ używałem ich w moim samochodzie wiele razy. Nie udało mi się zsynchronizować go z rowerem.

Dla tych z was, którzy mają zrobiony flash w swoim motocyklu, jakie powtarzające się kody macie i jaki macie flash? Ciągle dostaję kod czujnika O2 (duh, go nie ma) i kod zatrzymania. Mój motocykl ma flash z flashtune.

https://www.amazon.com/gp/product/B001LHVOVK/ref=oh_aui_detailpage_o08_s00?ie=UTF8&psc=1

https://www.amazon.com/gp/product/B01MDP3D34/ref=oh_aui_detailpage_o01_s00?ie=UTF8&psc=1

Udało mi się wyczyścić kod za pomocą tych dwóch elementów. Muszę przesunąć piny w złączu OBD2, aby pasowały do ​​lokalizacji pokazanych powyżej. Usunąłem trochę izolacji z przewodów i owinąłem przewód wokół krótkiego kawałka spinacza, a następnie zabezpieczyłem go koszulką termokurczliwą. Nie jestem pewien, dlaczego skręcanie par jest zalecane lub wymagane, ale i tak to zrobiłem. Następnie po prostu wcisnąłem spinacze do żeńskiego złącza w motocyklu.

Na początku skaner włączył się, ale nie połączył się i nie odczytał. Odłączyłem go, a następnie przekręciłem kluczyk zapłonu w pozycję ON, a następnie podłączyłem skaner z powrotem. Naciśnięcie klawisza Enter zgodnie z instrukcjami nadal nie spowodowało skanowania, ale wtedy przytrzymałem klawisze Enter i przewijania w tym samym czasie i odczytał, a następnie pozwolił mi wyczyścić kod. Działało świetnie.

Jestem prawie pewien, że FT (flash tune) sprzedaje te rzeczy za około 40 dolarów. Dostałem jeden do mojego ZX10R, kiedy ponowna instalacja czujnika końcówki wywołała typowy kod... w przeciwnym razie dealer policzy ci około 100 dolarów. 100 dolarów tylko za sprawdzenie i kolejne 40 dolarów za "zużycie" skanera OBDII, lmao.

Zrobiłem własną wiązkę przewodów Yamaha 4-pin do OBDII i działała idealnie! Z łatwością skasowałem kontrolkę silnika w moim FJ 09 z 2017 roku.

Podłączasz
Pin 4 - Gnd - Pin D
Pin 16 - +12v - Pin C
Radzę skręcić je parami

Pin 6 - CAN +ve - Pin B
Pin 14 - CAN -ve - Pin A
Jaka jest teoria stojąca za skręcaniem? O ile wiem, nie jest to konieczne. Powiedziawszy to, użyłem sparowanych przewodów, które są obok siebie. Czy ma to coś wspólnego z indukcją prądu?

Mam FZ09 z 2017 roku. Po wymianie świec zapłonowych zapomniałem podłączyć wiązkę przewodów pompy paliwa i włączyłem zapłon, więc zapaliła mi się kontrolka silnika. Zdemontowałem zbiornik, podłączyłem wiązkę przewodów pompy paliwa, ale kontrolka silnika nie zgasła.

Użyłem tego do wyświetlania i kasowania kodów i działało bez zarzutu:

https://www.amazon.com/gp/product/B007XE8C74/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o00_s00?ie=UTF8&psc=1

https://www.ebay.com/itm/264218896650

21 - 40 of 79 Posts