Yamaha FZ-09 Forum banner
21 - 37 of 37 Posts
Discussion starter · #21 ·
Cześć wszystkim, po prawie miesiącu od zamontowania wydechu zauważyłem dźwięk, który mi się nie podoba, zaczyna się przy wyższych obrotach i brzmi tak, jakby motocykl miał mniejszy przepływ, rodzaj chrapliwego dźwięku.
Słyszałem to również na filmie na YouTube, gość z tym samym wydechem ma ten sam chrapliwy dźwięk.
Czy ktoś wie, dlaczego tak jest?
Jeśli tak ma brzmieć, to chyba zmienię.
Jeśli ktoś inny ma ten sam dźwięk, dajcie znać.

Cześć,

Miałem problemy z dB killerem w moim wydechu HP5 - jak radzi sobie Twój w HP3?

Myślę, że HP5 powinien być znacznie cichszy niż HP3 - 99dB vs 102dB według filmu Dominatora. Yamaha MT-09 2021 💥 Full Dominator Exhaust 🔥 Sound Test & Dyno 🔊 Pure Sound 🎧 HQ Sound 🇵🇱 ⚡ FZ-09 - YouTube
3dB to dużo, ale wciąż uważam, że HP5 jest za głośny bez dB killera (i sąsiedzi też tak myślą), więc myślę, że nie jest zaskoczeniem, że chcesz, aby HP3 był cichszy.

Mój dB killer grzechotał przy hamowaniu silnikiem - słyszałem grzechot metal o metal, który pojawia się tylko z dB killerem, a nie bez niego, i tylko podczas zwalniania do świateł itp. Dostałem też o wiele więcej strzałów z wydechu i wystrzałów przy zmianie biegów z nim, i prawie żadnych po jego usunięciu. Dzieje się tak, ponieważ nie był dobrze wykonany, więc nie pasował dobrze. Zastanawiam się więc, jak jest u Ciebie?

Mam nadzieję, że się udało.

Z tłumikiem jest to prawie do zniesienia. Tracisz też około 5 KM.
Gdybym wiedział, jak głośno jest, wziąłbym ten z dodatkowym tłumikiem w środkowym rurze.
Cześć Dante,

zauważyłem niewielką utratę reakcji z włożonym dB killerem, ale nie jest to znaczące. Jest też trochę więcej wibracji. Czy wiesz, skąd pochodzą dane o utracie 5 KM? Chciałbym wiedzieć więcej, zwłaszcza jeśli są jakieś testy na hamowni.

Dzięki!

Cześć Dante,

zauważyłem niewielką utratę reakcji z włożonym dB killerem, ale nie jest ona znacząca. Jest też odrobinę więcej wibracji. Czy wiesz, skąd pochodzą dane o stracie 5 KM? Chciałbym wiedzieć więcej, zwłaszcza jeśli są jakieś przejazdy na hamowni.

Dzięki!
To było przy maksymalnych obrotach. Nie mam jednak dostępnego przejazdu na hamowni z tłumikiem.

Dzięki. Myślę, że odczuwam bardzo niewielką utratę reakcji na gaz w zakresie od około 4 tys. obr./min, co oznaczałoby nieco mniejszy moment obrotowy z powodu ciśnienia zwrotnego wytwarzanego przez wylot 42 mm po perforowanym rdzeniu tłumika 46 mm i rurze kolektora 48 mm. Nie mogę powiedzieć, żebym zauważył jakąkolwiek utratę na górnym zakresie - nadal osiąga ogranicznik prędkości i wydaje się, że jest jeszcze więcej ;-) Nie spowodowało to żadnych zauważalnych dziur. Jest znacznie ciszej - myślę, że w połowie drogi między fabrycznym a bez dB killer, czyli może około -3dB.

Chociaż Dominator mógłby mieć stratę 5 KM w najgorszym przypadku, inne dB killery zostały przetestowane dzięki niesamowitemu Vcyclenut.

O ile wiem, dB killer Leo Vince wchodzi przed tłumik i do tłumika od końca rury kolektora. DBKILLER #1861-1586 | LeoVince, więc to inne zwierzę niż Dominator, ale nieco podobne do innego dB killera, z którym eksperymentuję.

Vcyclenut przetestował Leo Vince z i bez dB killer i zauważył tylko stratę 1 KM, a strata dB była głównie na biegu jałowym "Bez dB killer 70,4 dB na biegu jałowym 113,2 podczas testu na hamowni. Z dB killer 63,7 na biegu jałowym 112,2 podczas testu na hamowni."

Leo Vince testing - FLASHED BY VCYCLENUT
Image

Przetestował również dB killer Arrow - ten wydech jest bardzo podobny do Dominatora, podobnie jak dB killer. To pokazuje stratę 3,7 KM Arrow exhuast testing - FLASHED BY VCYCLENUT i "robi bardzo zauważalną różnicę w poziomie dźwięku".
Image

Z ciekawości wysłałem e-mail do Dominatora, aby zapytać, czy sprzedają środkową rurę z tłumikiem osobno. Odpowiedzieli prawie natychmiast, że tak, ale kosztuje to 210 euro plus wysyłka, więc wydaje mi się to dużo. Mógłbym zapytać kilku producentów wydechów tutaj, czy mogą zmodyfikować mój, odcinając go i dodając tłumik, a następnie spawając go. Wierzę, że będzie taniej. Nie sądzę też, żeby motocykl musiał być ponownie strojony tylko z tą zmianą.

@vcyclenut Widzę, że próbowałeś dodać środkową rurę Dominator do innego wydechu. Czy zauważalnie redukuje hałas? Czy uważasz, że warto to dodać? Chcę usunąć DB killer, aby zyskać 5 KM, które traci motocykl, ale ponieważ jest za głośno, chcę dodać środkowy tłumik, aby zrekompensować DB killer. Myślisz, że to możliwe?

@vcyclenut Widzę, że próbowałeś dodać środkową rurę Dominator do innego wydechu. Czy zauważalnie redukuje hałas? Czy uważasz, że warto to dodać?
Chcę usunąć DB killer, aby zyskać 5 KM, które traci przez to motocykl, ale ponieważ jest za głośno, chcę dodać środkowy tłumik, aby zrekompensować DB killer. Myślisz, że to możliwe?
Nie dodałem go do innego wydechu, dodałem go do wydechu GP3 dominator

nie jestem dealerem dominatora i mogę mówić tylko o tym, co przetestowałem, zauważalnie redukował hałas, jeśli próbujesz zmniejszyć poziom hałasu, dla mnie warto

Prawdopodobnie prościej byłoby użyć dB killera, takiego jak Leo Vince, jako zamiennika dla Dominatora - coś podobnego kosztuje tu 7 USD. I można zrobić obie rzeczy :) Też nie jestem zadowolony z Dominatora, na pewno w standardowej formie.

Tanie, które wymagają modyfikacji:

Image

Projekt Leo Vince:

Image

Nie dodałem tego do innego wydechu, dodałem to do wydechu GP3 dominator

nie jestem dealerem dominatora i mogę mówić tylko o tym, co przetestowałem, zauważalnie zmniejszyło to hałas, jeśli próbujesz zmniejszyć poziom hałasu, to dla mnie warto
Czy hałas był do zniesienia z tym zestawem (Mid pipe+GP3 bez DB killer)?

Prawdopodobnie prościej byłoby użyć dB killer'a, takiego jak Leo Vince, jako zamiennika dla Dominatora - coś podobnego kosztuje tu 7 USD. I mógłbyś zrobić obie rzeczy :) Ja też nie jestem zadowolony z Dominatora, na pewno w standardowej formie.

Tanie, które wymagają modyfikacji:

View attachment 174402

Projekt Leo Vince:

View attachment 174403
Jeśli to zmniejsza hałas bez wpływu na wydajność, tak, wierzę, że mógłbym od tego zacząć.

DB killer dominatora zmniejsza średnicę wylotu tłumika i myślę, że dlatego zmniejsza wydajność. Ogranicza przepływ spalin.

Czy hałas był do zniesienia z takim zestawem (Mid pipe+GP3 bez DB killer)?

Jeśli to zmniejsza hałas bez wpływu na wydajność, tak, myślę, że mógłbym od tego zacząć.

Tłumik DB Dominator zmniejsza średnicę wylotu puszki i myślę, że dlatego zmniejsza wydajność. Ogranicza przepływ spalin.
Według strony Dominatora, środkowy tłumik zmniejsza hałas o 1 dB, a tłumik db o 2 do 3 dB. 1 dB jest zauważalny - cyfrowa regulacja głośności zwykle zwiększa się o 0,3 dB lub 0,5 dB - więc 1 dB jest zauważalne.

Ograniczenie średnicy wylotu jest częścią powodu - również długość. Przy wszystkich innych rzeczach równych, rura będzie przepływać o 41% więcej, jeśli przetniesz jej długość na pół - związek wykładniczy. 1,41 x 1,41 = 2. Skróć jej długość i podnosisz jej częstotliwość rezonansową i zdolność do blokowania hałasu. Dłuższy = cichszy = mniejszy przepływ w tym przypadku.

Chcę wypróbować ukośne cięcie na tłumiku dB. Jeśli utnę ukośny koniec na rurze, mogę stworzyć elipsę o takim samym przekroju jak główna rura wydechowa - 48 mm. Oznacza to mierzenie 35 mm od końca i cięcie po przekątnej do pierwotnej długości. Zwiększy to przepływ, ale także hałas. Jeśli dodam również tłumik dB typu LV, mam nadzieję uzyskać w przybliżeniu taką samą głośność, ale z lepszym przepływem przy wysokich obrotach. Teoretycznie :)

Hej Dante,
Przetestowałem właśnie imitację LV - działa bardzo dobrze jako zamiennik Dominatora - reakcja na gaz jest nieco bardziej żywa, zwłaszcza przy 5k obrotów wchodząc na 6k, kiedy zaczyna się zabawa. Brzmi lepiej - na biegu jałowym jest mniej więcej tak samo, ale hałas narasta znacznie bardziej po dodaniu gazu, więc jest głośniej na autostradzie i podczas wspinania się po górskiej drodze. Brzmi też bardziej basowo - więcej lwa, a mniej szerszenia niż tłumik Dominator. Zdecydowanie warto spróbować, aby zobaczyć, czy Ci się podoba. Są dostępne na Aliexpress i Ebay, jeśli nie możesz znaleźć go lokalnie.

Odciąłem 9 mm od pierścienia montażowego i odciąłem zaślepkę, tak jak tutaj:
Image

Moje eksperymenty z db killerami są w końcu zakończone - ten powyżej jest najlepszy. Nie jest najcichszy, ale oferuje wystarczająco niski poziom hałasu, aby przejechać przez wioskę przy niskich obrotach, a jednocześnie daje wspaniały basowy dźwięk i, co najważniejsze, dobrą reakcję na gaz podczas jazdy.

Próbowałem skrócić Dominatora i wyniki były niezawodnie przewidywalne. Krótsza rura, mniejsze ograniczenie, więcej hałasu. Skośne cięcie zmieszało ton. Najkrótsza długość wynosi teraz 60 mm, a najdłuższa 90 mm.

Ostatnia uwaga - spędziłem popołudnie testując hałas i stwierdziłem, że perforowana przegroda obniża dźwięk o nie więcej niż 1dB, cięcie ukośne OEM o około 2dB, a razem obniżają o 3dB; wszystko mierzone na biegu jałowym, wielokrotnie, uśrednione i skompensowane za otoczenie. Przy 4000 obr./min perforacja nie zapewnia redukcji hałasu, a cięcie ukośne wynosi około 1,5dB. Skróciłem Dominatora do długości 40 mm, aby zmaksymalizować przepływ kosztem niezauważalnej ilości dodatkowego hałasu i wepchnąłem go również do końca - wydaje się, że w ten sposób daje bardziej basowy dźwięk. Oznacza to, że śruba używana do utrzymywania dB killera na miejscu nie przechodzi przez pasujący otwór w dB killerze. Zamiast tego śruba działa jako bariera dla dB killera, aby nie wyszedł. W rzeczywistości sprawiłem, że dB killer pasuje tak ciasno, że i tak nie ma ruchu, więc śruba jest zabezpieczeniem.

21 - 37 of 37 Posts