Ale czy ktoś ma dobre zrozumienie, w jaki sposób termostat może kontrolować temperaturę silnika, gdy odczytuje dane z chłodnicy? Wydaje się, że termostat musiałby mieć znacznie inną temperaturę otwarcia niż temperatura silnika, do której dążyłeś, ponieważ płyn chłodzący, który widzi termostat, został już schłodzony przez chłodnicę. Wydaje się również, że temperatura wyjściowa chłodnicy mogłaby się znacznie różnić, nawet jeśli temperatura wyjściowa silnika pozostaje taka sama.
Układ chłodzenia FZ wysyła płyn chłodzący z przodu bloku. Duży wąż zasila chłodnicę, mały wąż zasila chłodnicę oleju (wymiennik ciepła). Kiedy układ chłodzenia pracuje poniżej temperatury otwarcia termostatu (cokolwiek to jest), termostat jest zamknięty. Dlatego przepływ przez chłodnicę jest minimalny i ogranicza się do odpowietrzania/obejścia termostatu. Podczas tej operacji płyn chłodzący krąży głównie z silnika do chłodnicy oleju, przez obudowę termostatu i z powrotem do pompy wodnej w celu krążenia do silnika. Gdy silnik i chłodnica oleju oddadzą wystarczającą ilość ciepła do płynu chłodzącego, termostat otwiera się, a większość przepływu układu chłodzenia jest kierowana przez chłodnicę.
Więc... ograniczenie obejścia przez termostat i/lub zmniejszenie przepływu powietrza przez chłodnicę przyspieszy proces chłodzenia. Nietypowe być może, ale tak to obecnie działa.
Z mojego doświadczenia w pracy nad japońskimi samochodami wynika, że termostat nie ma dokładnego odczytu temperatur między chłodnicą a silnikiem. Nie jestem pewien, jak to się nazywa, ale w termostacie znajduje się element, który reaguje na temperaturę płynu chłodzącego po stronie silnika. Kiedy ten element (ktoś tutaj mi pomoże) osiąga swoją temperaturę znamionową, powoduje otwarcie zaworu termostatu i umożliwia krążenie płynu chłodzącego z chłodnicy do silnika. Każdy element termostatu jest wybierany przez konstruktorów silnika, aby pomieścić silnik, do którego jest wkładany.
Zestaw wskaźników i ECU otrzymują odczyt temperatury z czujnika temperatury podłączonego do silnika, zwykle w tym samym obszarze termostatu. Możliwe jest posiadanie wadliwego czujnika wysyłającego niedokładne odczyty temperatury do Ciebie i ECU, mimo że rzeczywiste temperatury silnika są w normie.
Wentylatory chłodzące działają również na oddzielnym czujniku temperatury, zwykle umieszczonym na chłodnicy.
Krótko mówiąc, istnieje wiele warstw w układzie chłodzenia silnika, które należy zbadać.
'Elementem', o którym mówisz, są powszechnie woski, które mają zmiękczać w określonych temperaturach. Kiedy mięknie, termostat się otwiera. Większość samochodów (i silników, w których byłem) używa termostatu do blokowania przepływu płynu chłodzącego do chłodnicy, aż silnik osiągnie temperaturę roboczą. Istnieje kilka wyjątków, ale większość, z którymi pracowałem, działa w ten sposób. FZ-09 jest wyjątkiem.
Czujnik temperatury znajduje się z tyłu głowicy cylindrów (twarzą do kierowcy). Nie sądzę, aby pracownicy spoza Yamahy mieli wgląd w prowadzenie płaszcza chłodzącego w tym czasie, więc nie wiadomo, gdzie czujnik odczytuje w odniesieniu do schematu układu chłodzenia. W każdym razie jest to czujnik, który steruje działaniem wentylatora. W chłodnicy nie ma czujnika temperatury.
Nie żeby nam to pomogło... ale Super Tenere też działa chłodno...