Yamaha FZ-09 Forum banner
61 - 80 of 96 Posts
Discussion starter · #63 · (Edited)
Pytanie, jakie mam, brzmi: jak bardzo jest to szkodliwe dla silnika i jak długo zajmie spowodowanie problemu, który będzie trzeba naprawić. Jeżdżę cały czas w chłodną pogodę.
Uważam to za coś kumulatywnego. Jazda w zbyt niskiej temperaturze nie spowoduje żadnego nagłego problemu ani awarii, a jedynie zwiększone zużycie i ewentualne poważne problemy w przyszłości. Pomyśl o tym jak o sytuacji, w której wymieniałbyś olej co 10 000 mil zamiast co 3 000 mil, wszystko wydawałoby się w porządku przez długi czas, ale ostatecznie motocykl zacząłby brzmieć luźno i grzechotliwie, spalać olej, tracić moc itp.

Sekcja 'Specyfikacje silnika' wymienia temperaturę wody na biegu jałowym w zakresie 194F-230F. Wiem na pewno, że mój motocykl osiągnie te wartości, jeśli pozostanie na biegu jałowym wystarczająco długo. Zatem możliwe, że ta operacja jest normalna.
Tak, to normalne. Jeśli zostawisz silnik na biegu jałowym wystarczająco długo, gdy motocykl stoi w miejscu, temperatura wzrośnie, aż włączy się wentylator, po czym temperatura powinna się mniej więcej ustabilizować.

dziwne pominięcie.

zawsze jest trudna droga - rozłożyć zespół, włożyć termostat do garnka z wrzącą wodą i zobaczyć, w jakiej temperaturze zacznie się otwierać.
To jest 'jedyny' sposób. Jednak jest to również jeden punkt danych (i być może błędny?). Chociaż wygląda na to, że inni mają te same problemy.

Discussion starter · #67 ·
To jedyny sposób. Jednak to także jeden punkt danych (i być może błędny?). Chociaż wygląda na to, że inni mają te same problemy.
Ale czy ktoś dobrze rozumie, w jaki sposób termostat może kontrolować temperaturę silnika, gdy odczytuje dane z chłodnicy? Wydaje się, że termostat musiałby mieć znacznie inną temperaturę otwarcia niż temperatura silnika, do której dążysz, ponieważ płyn chłodzący, który widzi termostat, został już schłodzony przez chłodnicę. Wydaje się również, że temperatura wyjściowa chłodnicy może się znacznie różnić, nawet jeśli temperatura wyjściowa silnika pozostaje taka sama.

Z mojego doświadczenia w pracy z japońskimi samochodami wynika, że termostat nie ma dokładnego odczytu temperatur między chłodnicą a silnikiem. Nie jestem pewien, jak to się nazywa, ale w termostacie znajduje się element, który reaguje na temperaturę płynu chłodzącego po stronie silnika. Kiedy ten element (ktoś tutaj mi pomoże) osiąga swoją temperaturę znamionową, powoduje to otwarcie zaworu termostatu i umożliwia krążenie płynu chłodzącego z chłodnicy do silnika. Każdy element termostatu jest wybierany przez konstruktorów silnika tak, aby pasował do silnika, do którego ma trafić.

Zestaw wskaźników i ECU otrzymują odczyt temperatury z czujnika temperatury podłączonego do silnika, zwykle w tym samym obszarze co termostat. Możliwe jest posiadanie wadliwego czujnika, który daje Tobie i ECU niedokładne odczyty temperatury, mimo że rzeczywiste temperatury silnika są w normie.

Wentylatory chłodzące działają również na oddzielnym czujniku temperatury, zwykle umieszczonym na chłodnicy.

Podsumowując, istnieje wiele warstw w układzie chłodzenia silnika, które należy zbadać.

• Helpful
Reactions: jsp1990
Ale czy ktoś ma dobre zrozumienie, w jaki sposób termostat może kontrolować temperaturę silnika, gdy odczytuje dane z chłodnicy? Wydaje się, że termostat musiałby mieć znacznie inną temperaturę otwarcia niż temperatura silnika, do której dążyłeś, ponieważ płyn chłodzący, który widzi termostat, został już schłodzony przez chłodnicę. Wydaje się również, że temperatura wyjściowa chłodnicy mogłaby się znacznie różnić, nawet jeśli temperatura wyjściowa silnika pozostaje taka sama.
Układ chłodzenia FZ wysyła płyn chłodzący z przodu bloku. Duży wąż zasila chłodnicę, mały wąż zasila chłodnicę oleju (wymiennik ciepła). Kiedy układ chłodzenia pracuje poniżej temperatury otwarcia termostatu (cokolwiek to jest), termostat jest zamknięty. Dlatego przepływ przez chłodnicę jest minimalny i ogranicza się do odpowietrzania/obejścia termostatu. Podczas tej operacji płyn chłodzący krąży głównie z silnika do chłodnicy oleju, przez obudowę termostatu i z powrotem do pompy wodnej w celu krążenia do silnika. Gdy silnik i chłodnica oleju oddadzą wystarczającą ilość ciepła do płynu chłodzącego, termostat otwiera się, a większość przepływu układu chłodzenia jest kierowana przez chłodnicę.

Więc... ograniczenie obejścia przez termostat i/lub zmniejszenie przepływu powietrza przez chłodnicę przyspieszy proces chłodzenia. Nietypowe być może, ale tak to obecnie działa.

Z mojego doświadczenia w pracy nad japońskimi samochodami wynika, że termostat nie ma dokładnego odczytu temperatur między chłodnicą a silnikiem. Nie jestem pewien, jak to się nazywa, ale w termostacie znajduje się element, który reaguje na temperaturę płynu chłodzącego po stronie silnika. Kiedy ten element (ktoś tutaj mi pomoże) osiąga swoją temperaturę znamionową, powoduje otwarcie zaworu termostatu i umożliwia krążenie płynu chłodzącego z chłodnicy do silnika. Każdy element termostatu jest wybierany przez konstruktorów silnika, aby pomieścić silnik, do którego jest wkładany.

Zestaw wskaźników i ECU otrzymują odczyt temperatury z czujnika temperatury podłączonego do silnika, zwykle w tym samym obszarze termostatu. Możliwe jest posiadanie wadliwego czujnika wysyłającego niedokładne odczyty temperatury do Ciebie i ECU, mimo że rzeczywiste temperatury silnika są w normie.

Wentylatory chłodzące działają również na oddzielnym czujniku temperatury, zwykle umieszczonym na chłodnicy.

Krótko mówiąc, istnieje wiele warstw w układzie chłodzenia silnika, które należy zbadać.
'Elementem', o którym mówisz, są powszechnie woski, które mają zmiękczać w określonych temperaturach. Kiedy mięknie, termostat się otwiera. Większość samochodów (i silników, w których byłem) używa termostatu do blokowania przepływu płynu chłodzącego do chłodnicy, aż silnik osiągnie temperaturę roboczą. Istnieje kilka wyjątków, ale większość, z którymi pracowałem, działa w ten sposób. FZ-09 jest wyjątkiem.

Czujnik temperatury znajduje się z tyłu głowicy cylindrów (twarzą do kierowcy). Nie sądzę, aby pracownicy spoza Yamahy mieli wgląd w prowadzenie płaszcza chłodzącego w tym czasie, więc nie wiadomo, gdzie czujnik odczytuje w odniesieniu do schematu układu chłodzenia. W każdym razie jest to czujnik, który steruje działaniem wentylatora. W chłodnicy nie ma czujnika temperatury.

Nie żeby nam to pomogło... ale Super Tenere też działa chłodno...

Cóż, budżet na badania i rozwój jest niski. Więc związałem trytytką kawałek plastiku, który tu miałem, o szerokości 2" w poprzek chłodnicy. Wydaje się ok... 172-6F dziś rano w drodze do pracy. Spróbuję innego o szerokości 3" dziś wieczorem.

Oczywiście to nie jest coś, co zostanie na motocyklu, ale jak tylko dowiem się, ile % blokowania mogę sobie pozwolić, kupię odpowiedni perforowany arkusz aluminium lub stali nierdzewnej i zbuduję osłonę chłodnicy.

Image

Wysłane z mojego SAMSUNG-SGH-I337 używając Tapatalk

Discussion starter · #71 ·
Aktualizacja dotycząca modyfikacji termostatu. W sobotę byłem na motocyklu i wjechałem w góry. Temperatura na zewnątrz wynosiła 39 stopni, według motocykla. Temperatura płynu chłodzącego nigdy nie spadła poniżej 156, nawet podczas długiego zjazdu, głównie bez gazu. Wcześniej płyn chłodzący był cieplejszy o około 100 stopni niż temperatura powietrza. Zazwyczaj w temperaturach 65 stopni motocykl pracuje w zakresie od 158 do 160 stopni. Wydaje mi się, że naprawa zrobiła to, na co liczyłem, ale wciąż chcę zobaczyć, jak to działa w temperaturach około 30 stopni.

Fajnie Corey.

Mój test blokera 2" też działa świetnie. Tylko żeby rzucić tu kilka numerów referencyjnych. Pogoda była w okolicach 80 stopni Fahrenheita, a podczas jazdy temperatury były stabilne 175-185F. Więc dla mnie to dobre minimum. Mam te numery w pracy, ale myślę, że to około 74% przepływu powietrza (25% zablokowane).

Spodziewamy się tu zimniejszej pogody w ciągu najbliższych kilku dni... Zrobię więcej testów. Potem zbuduję własną osłonę chłodnicy.

Cześć wszystkim. Rozpocząłem dzisiaj proces docierania. Pozwoliłem motocyklowi rozgrzać się bardzo długo; gdzieś pomiędzy 12 a 15 minut. To była moja pierwsza jazda i po prostu go sprawdzałem i ubierałem się itp... Mówiąc o temperaturach. To mój pierwszy motocykl i nie miałem pojęcia, że spodziewam się cyfrowego wskaźnika temperatury. Czułem ciepło między nogami podczas pierwszej jazdy; w przeciwieństwie do mojego Zuma125, który oczywiście wytwarza znacznie mniej ciepła. Moje pytanie brzmi:

Czy to był zbyt długi okres rozgrzewania?
Po drugie,

Po mojej pierwszej jeździe temperatura wskazywała ponad 200 stopni. Myślę, że widziałem 217. Temperatura powietrza na zewnątrz wynosiła około 55 stopni. Ale zauważyłem, że wskaźnik temperatury powietrza na zewnątrz pokazywał 71.
Jaka jest normalna temperatura pracy? I co jest za wysokie/przegrzanie?

Po ochłodzeniu motocykla pojechałem ponownie, trochę dłużej. Maksymalna temperatura wynosiła raczej 190, nie osiągnęła 200.

Wszelkie przemyślenia są mile widziane.

Nie znam temperatury termostatu w motocyklu. Jeśli ma na przykład termostat 180 stopni, powinien pozostać całkowicie zamknięty do 180 stopni, skutecznie nie przepuszczając gorącego płynu chłodzącego przez chłodnicę. Jeśli działa normalnie, temperatura płynu chłodzącego nigdy nie powinna spaść więcej niż kilka stopni poniżej 180.
Wiele motocykli ma pompę wody połączoną z wałem napędowym. Czy ten jest elektryczny? Zazwyczaj termostat tylko włącza wentylator.

A lot of bikes have the water pump connected to the drive shaft. Is this one electric? Usually all the thermostat does is switch the fan.
Napędzany wałem korbowym, a nie wałem napędowym. I nie, ten nie jest elektryczny.

Termostat reguluje przepływ przez chłodnicę. Myślisz o czujniku temperatury płynu chłodzącego, który włącza wentylator. Dwa różne komponenty.

Cześć wszystkim. Rozpocząłem dziś wieczorem proces docierania. Pozwoliłem motocyklowi rozgrzewać się wyjątkowo długo; gdzieś pomiędzy 12 a 15 minut. To była moja pierwsza jazda i po prostu sprawdzałem go i ubierałem się itp... Mówiąc o temperaturach. To mój pierwszy motocykl i nie miałem pojęcia, że mogę spodziewać się cyfrowego wskaźnika temperatury. Czułem ciepło między nogami podczas pierwszej jazdy; w przeciwieństwie do mojego Zuma125, który oczywiście wytwarza znacznie mniej ciepła. Moje pytanie brzmi:

Czy to był zbyt długi okres rozgrzewania?
Po drugie,

Po mojej pierwszej jeździe temperatura wskazywała ponad 200 stopni. Myślę, że widziałem 217. Temperatura powietrza na zewnątrz wynosiła około 55 stopni. Ale zauważyłem, że wskaźnik temperatury powietrza na zewnątrz wskazywał 71.
Jaka jest normalna temperatura pracy? i Co jest za wysokie/przegrzanie?

Po ochłodzeniu motocykla pojechałem ponownie, trochę dłużej. Maksymalna temperatura wynosiła raczej 190, nie osiągnęła 200.

Wszelkie przemyślenia są mile widziane.
Dopóki Twój układ chłodzenia działa prawidłowo i w Twoim garażu lub gdziekolwiek indziej jest odpowiednia wentylacja, motocykl nie przegrzeje się na biegu jałowym, bez względu na to, jak długo. Wskaźnik temperatury otoczenia mógł zostać oszukany przez ciepło silnika, myśląc, że na zewnątrz jest cieplej niż w rzeczywistości. 217 to nie jest źle dla motocykla. Miałem Suzuki, które osiągało 220 stopni, zanim włączył się wentylator. Wszystko powyżej 230 jest złe. 190-200 podczas jazdy w dzień 70-55 stopni jest w normie. W tej temperaturze wentylator jest wyłączony, płyn chłodzący krąży i jest chłodzony przez powietrze otoczenia.

Nice Corey.

My 2" blocker test work great too. Just to throw some reference number here. The weather was in the mid to low 80's and cruising around the temps were stable 175-185F. So to me it's a good minimum. I have the numbers at work but I think it about 74% air flow (25% blocked)

We are expecting colder weather here in the next few days... I'll do more testing. Then I'll built my own rad protector.
Wygląda na to, że Coreytrevor ma rację, wygląda na to, że zbyt dużo płynu chłodzącego omija termostat i zbyt szybko trafia do chłodnicy. Nie mogę zrozumieć, dlaczego ten motocykl miałby osiągać 220 w ruchu ulicznym i 140 na autostradzie. Wydaje się nawet, że w ogóle nie ma termostatu...

61 - 80 of 96 Posts