Yamaha FZ-09 Forum banner
21 - 40 of 63 Posts
Wydaje się, że ceny konkretnych olejów silnikowych znacznie się różnią w zależności od miejsca zamieszkania. Zakładam, że jesteś bezpieczny, dopóki trzymasz się określonych zaleceń, trudno mi uwierzyć, że jeden producent może wyprodukować olej, który jest najlepszy dla wszystkich silników 🤔. Może ten wysokiej klasy olej wyścigowy jest gorszy dla 'silników dojazdowych' niż zwykły olej bazowy - kto wie. Wybieram te, które sprawiają, że skrzynia biegów i sprzęgło działają przyjemnie🏍

Zmieniłem na Motul 5000 półsyntetyczny - znacznie mniej "kerrlunk" przy wrzucaniu biegu na ciepło i brak "kerrlunk" na zimno.

Discussion starter · #25 ·
Słuszna uwaga. O ile jest to usługa API typu SG, standard JASCO MA, nie ma znaczenia, co włożysz i działa dla Ciebie.
Mogę ci powiedzieć na pewno, że tak nie było w przypadku niektórych motocykli, które miałem!

Skontaktowałem się z firmą Castrol z pytaniem, jaki olej polecają do Yamahy mt 09 2014. Przesłali mi e-mail z różnymi olejami, które spełniają powyższe specyfikacje. Zapytałem również, czy mogę używać oleju 5W40 w zimie, na co nie otrzymałem odpowiedzi.

Czy ktoś wie, czy spowodowałoby to jakieś uszkodzenia silnika?

/Dzięki

Skontaktowałem się z firmą Castrol z pytaniem, jaki olej polecają do Yamahy mt 09 2014. Przesłali mi e-mail z różnymi olejami, które spełniają powyższe specyfikacje. Zapytałem również, czy mogę używać oleju 5W40 w zimie, na co nie otrzymałem odpowiedzi.

Czy ktoś wie, czy spowodowałoby to uszkodzenie silnika?

/Dzięki
Co ciekawe, Castrol ma 5W40 w swoich zaleceniach Oleje i smary Castrol do Twojej YAMAHY [4-suwowej] MT-09 (2014-2022),

Niższa liczba poprzedzająca W (dla zimy) to wskaźnik lepkości przy zimnym rozruchu, a wyższa liczba oznacza wskaźnik lepkości, gdy silnik jest gorący.
Nie wiem, gdzie jesteś w krainie reniferów, ale kiedy sopel lodu kapie z końca nosa, możesz stwierdzić, że waga 5 jest lepsza do zimnego rozruchu i wygładzania kerrlunk z neutralnego, ponieważ olej jest "cieńszy".
Mówiłem już wcześniej, ale zmieniłem na półsyntetyczny 10W40 w zimnych klimatach 56N i znacznie zmniejszyło to kerrlunk i nadal mieści się w zalecanych ocenach API/JASCO. To powiedziawszy, motocykl jest teraz schowany w ciepłym garażu, dopóki moje starzejące się stawy nie będą mogły cieszyć się cieplejszymi temperaturami, a ja używam mojego elektrycznego roweru górskiego do zabawy w zimne dni ;)

Jednak ten wątek może ciągnąć się w nieskończoność - jak napisał ktoś wcześniej - "Kolejny wątek o czarnym złocie............"

Znalazłem australijską instrukcję obsługi dla 1. generacji i jedną dla 3. generacji online i załączyłem je w mojej wiadomości e-mail do Castrola. Odpowiednik jest po szwedzku, ale w tłumaczeniu brzmi:

"Cześć, dziękuję za odpowiedź! Widzieliśmy zdjęcia i rozumiemy Twoje obawy, ale nie odpowiadamy za część australijską, tylko za Europę. Prosimy, zdecydowanie radzimy używać produktów zalecanych w raporcie o smarach, który wysłaliśmy wcześniej i nie zalecamy używania niczego, co tam nie jest wymienione."

Szczerze mówiąc, nie wiem, co o tym myśleć. Na razie trzymam się 10W-40 😬

Kontaktowałem się z firmą Castrol z pytaniem, jaki olej polecają do Yamahy mt 09 2014. Przesłali mi e-mail z różnymi olejami, które spełniają powyższe specyfikacje. Zapytałem również, czy mogę stosować olej 5W40 w zimie, na co nie otrzymałem odpowiedzi.

Czy ktoś wie, czy mogłoby to spowodować uszkodzenie silnika?
Nie. Niższa liczba xW jest lepsza dla temperatur poniżej zera. Jest to ocena oparta na testach rozruchu na zimno.

Nie. Niższa liczba xW jest lepsza dla temperatur poniżej zera. Jest to ocena oparta na testach rozruchu na zimno.
Rozumiem podstawowe zasady dotyczące oleju silnikowego. Ale myślę, że wątki o oleju takie jak te są postrzegane jako bezużyteczne, ponieważ jest zbyt wiele opinii i brak faktów. Niemożliwe jest wyciągnięcie wniosków. Dlatego skontaktowałem się z firmą Castrol. 🤓

0W-40 jest jak woda w letnich temperaturach (chociaż zależy to od wybranej lokalizacji w lecie). Wydaje się dziwne, że Castrol Oz twierdzi, że 5W jest odpowiedni w klimacie cieplejszym niż zima w Szwecji. Moje 2 centy mówią, że w temperaturach tak niskich jak -15, 5W byłoby całkowicie dopuszczalne - moje 2 centy mówią również, że będziesz lepiej na 4 kołach!

10W. Nie rozumiem, dlaczego niższa wartość W miałaby w ogóle znaczenie: Jeśli latem użyjesz np. 0W-40 zamiast 10W-40, czy to spowoduje uszkodzenie?
Nie, to nie spowoduje uszkodzenia. Liczba przed W dotyczy tylko temperatur poniżej zera. Założyłem, że wiesz o tym, skoro powiedziałeś, że znasz podstawowe zasady.
Latem, zakładając, że nie mieszkasz na Antarktydzie, liczba W jest nieistotna.

21 - 40 of 63 Posts