Obecnie używam Yamalube 4T HD 10W-40, ale następnego lata zmienię na Motul 300V 10W-50. Jakie są Twoje preferencje dotyczące silnika CP-3?
Słuszna uwaga. O ile jest to usługa API typu SG, standard JASCO MA nie ma znaczenia, co włożysz i działa dla Ciebie.Oy vey, kolejny wątek o czarnym złocie! 🫠
Mogę ci powiedzieć na pewno, że tak nie było w przypadku niektórych motocykli, które miałem!Słuszna uwaga. O ile jest to usługa API typu SG, standard JASCO MA, nie ma znaczenia, co włożysz i działa dla Ciebie.
Być może, ale te standardy są dość rygorystyczne i dlatego istnieją.Mogę wam powiedzieć na pewno, że tak nie było w przypadku niektórych motocykli, które miałem!
Co ciekawe, Castrol ma 5W40 w swoich zaleceniach Oleje i smary Castrol do Twojej YAMAHY [4-suwowej] MT-09 (2014-2022),Skontaktowałem się z firmą Castrol z pytaniem, jaki olej polecają do Yamahy mt 09 2014. Przesłali mi e-mail z różnymi olejami, które spełniają powyższe specyfikacje. Zapytałem również, czy mogę używać oleju 5W40 w zimie, na co nie otrzymałem odpowiedzi.
Czy ktoś wie, czy spowodowałoby to uszkodzenie silnika?
/Dzięki
Delikatnie mówiąc! Przesłali mi plik PDF z wieloma opcjami, ale bez oleju 5W.Co ciekawe, Castrol ma 5W40 w swoich zaleceniach
Dostałem odpowiedź od Castrola, że ta strona główna jest tylko dla Australii i że różni się w zależności od kraju. Czy ktoś z australijską instrukcją może potwierdzić, że to 5W40 jest zalecane?Co ciekawe, Castrol ma 5W40 w swoich zaleceniach Oleje i smary Castrol do Twojej YAMAHA [4-suwowy] MT-09 (2014-2022)
Nie. Niższa liczba xW jest lepsza dla temperatur poniżej zera. Jest to ocena oparta na testach rozruchu na zimno.Kontaktowałem się z firmą Castrol z pytaniem, jaki olej polecają do Yamahy mt 09 2014. Przesłali mi e-mail z różnymi olejami, które spełniają powyższe specyfikacje. Zapytałem również, czy mogę stosować olej 5W40 w zimie, na co nie otrzymałem odpowiedzi.
Czy ktoś wie, czy mogłoby to spowodować uszkodzenie silnika?
Rozumiem podstawowe zasady dotyczące oleju silnikowego. Ale myślę, że wątki o oleju takie jak te są postrzegane jako bezużyteczne, ponieważ jest zbyt wiele opinii i brak faktów. Niemożliwe jest wyciągnięcie wniosków. Dlatego skontaktowałem się z firmą Castrol. 🤓Nie. Niższa liczba xW jest lepsza dla temperatur poniżej zera. Jest to ocena oparta na testach rozruchu na zimno.
Oni też są firmą, dlatego dostałeś odpowiedź wymijającą, lolDlatego skontaktowałem się z firmą Castrol. 🤓
Nie, to nie spowoduje uszkodzenia. Liczba przed W dotyczy tylko temperatur poniżej zera. Założyłem, że wiesz o tym, skoro powiedziałeś, że znasz podstawowe zasady.10W. Nie rozumiem, dlaczego niższa wartość W miałaby w ogóle znaczenie: Jeśli latem użyjesz np. 0W-40 zamiast 10W-40, czy to spowoduje uszkodzenie?